Baby | Angsten

Angst voor vreemden

Tijdens de eerste maanden reageert de baby op bijna alle aandacht die hij ontvangt vanuit zijn omgeving. Hoewel er al snel een duidelijke voorkeur ontstaat voor de vaste opvoeders, genieten baby’s ook van de aandacht van vreemden. Vanaf ongeveer zes maanden verandert deze open houding bangten opzichte van vreemden. De baby leert onderscheid te maken tussen bekende en onbekende mensen. Omdat de baby zijn omgeving steeds beter leert te begrijpen, zal hij angstig reageren op dingen die hij niet kent, dus ook op onbekende personen in zijn omgeving. Baby’s die gewend zijn aan regelmatig nieuwe mensen in hun omgeving, zullen minder snel last hebben van deze angst voor vreemden.

 

Eenkennigheid

Het besef dat de vaste opvoeders veilig en vertrouwd zijn en dat vreemden voor angst zorgen, maken de baby ook eenkennig. Deze eenkennigheid ontstaat meestal vanaf 8 maanden en kan soms duren totdat de baby drie jaar is. In de fase van eenkennigheid zal de baby gaan ‘hangen’ aan de opvoeder die het meeste in zijn omgeving is. De baby zal dan vooral aandacht vragen aan deze opvoeder en kan anderen juist ontwijken. Ook laat de baby zich met name troosten door de opvoeder waar hij op dat moment aan 'hangt'. Hoewel deze eenkennigheid zich bij iedere baby anders uit, zullen bijna alle baby’s door deze fase heen moeten. Voor de opvoeders is dit soms wel moeilijk. Je kunt de baby niet zomaar door iemand anders laten troosten of opvangen, zonder dat de baby overstuur raakt. Het is van belang de angst van de baby op dat moment wel serieus te nemen. Onderstaande tips kunnen helpen om de baby wat minder angstig te maken:eenkennigheid

Verlatingsangst

Naast de angst voor vreemden, ontstaat er nog een angst als de baby zo’n zeven maanden oud is. De baby is gewend geraakt aan zijn vaste opvoeders, hij voelt zich veilig bij hen. Op het moment dat zijn opvoeders weggaan, ontstaat er verlatingsangst of scheidingsangst bij de baby. De baby is in staat te begrijpen dat zijn opvoeders weggaan, maar weet niet wanneer zijn opvoeder zal terugkomen. Deze verlatingsangst bereikt een hoogtepunt rond de veertien maanden en laat zien dat de baby in staat is geweest een band op te bouwen met zijn opvoeders.

 

FacebookTwitterHyvesLinkedin