Baby | Borstvoeding of flesvoeding?

Voeding

wegen babyDe baby ontwikkelt zich snel en groeit enorm. Deze snelle groei wordt mogelijk gemaakt door de goede voedingsstoffen die baby’s binnenkrijgen. Wanneer een baby lange tijd niet voldoende goede voeding binnenkrijgt, wordt dit ondervoeding genoemd. Ondervoeding heeft niet alleen invloed op de lengte en het gewicht van de baby. Op latere leeftijd kunnen kinderen die als baby ondervoed waren slechter scoren op intelligentietests en zij doen het vaak slechter op school. Ondervoeding komt met name voor in ontwikkelingslanden en in arme gezinnen. Omdat zelfs milde ondervoeding invloed kan hebben op de cognitieve ontwikkeling tijdens de latere jeugd, is een goede voeding zeer belangrijk voor de baby. Het gaat echter niet alleen om de hoeveelheid voedsel, maar ook om de juiste voedingsstoffen die in het voedsel zitten. Omdat een pasgeboren baby niet in staat is vast voedsel te eten, leven zij de eerste maanden volledig van melk. De opvoeders maken een keuze tussen borstvoeding en flesvoeding.

 

Voordelen flesvoeding

Met flesvoeding kunnen de opvoeders precies zien hoeveel voeding de baby binnenkrijgt, zodat ze zeker weten dat hij voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt.

 

Voordelen flesvoeding voor de opvoeders

Beide opvoeders kunnen de fles geven aan de baby. Ook familie en vrienden vinden het vaak erg leuk om de baby een flesje te geven.

 

Voordelen borstvoeding

Moedermelk bevat alle voedingsstoffen die een baby nodig heeft om te groeien, daarnaast lijkt moedermelk bescherming te bieden tegen verschillende kinderziektes. Borstvoeding is makkelijker verteerbaar, het is steriel, warm en handig te geven. Daarnaast kan het geven van borstvoeding de band tussen moeder en kind versterken.

 

Voordelen borstvoeding voor de moeder

De hormonen die vrijkomen tijdens het geven van borstvoeding, zorgen ervoor dat de baarmoeder krimpt, waardoor het lichaam van de moeder sneller herstelt.

 

Borstvoeding of flesvoeding?

voedingHoewel borstvoeding de meeste voordelen biedt voor moeder en kind, is er goede verrijkte flesvoeding verkrijgbaar. Met deze flesvoeding krijgt de baby ook alle voedingsstoffen binnen die hij nodig heeft om te groeien. Immers is het niet voor iedere moeder mogelijk om borstvoeding te geven. Sommige vrouwen produceren niet voldoende melk, gebruiken medicijnen of hebben een infectieziekte waardoor het geven van borstvoeding niet mogelijk is. Soms is de baby te zwak om borstvoeding te kunnen drinken of wordt de baby niet opgevoed door de natuurlijke moeder. Daarnaast is het soms praktisch voor de moeder niet mogelijk om haar baby langere tijd borstvoeding te geven, omdat werktijden niet altijd kunnen worden aangepast aan het voedingspatroon van de baby.

 

Klik hier voor tips bij het geven van borstvoeding.

Klik hier voor tips bij het geven van flesvoeding.

 

 

FacebookTwitterHyvesLinkedin