Pasgeboren baby | De eerste dagen

Slapen en rusten

slaapVlak na de geboorte heeft de baby nog geen vast slaap- en waakritme en geen vaste voedingstijden. De eerste dagen kunnen hierdoor wat onrustig zijn. Zowel de baby als de opvoeders moeten wennen aan de nieuwe situatie. Geef de baby voeding wanneer hij hierom vraagt. Als de baby na het voeden nog geen slaap heeft, kan hij makkelijk nog even in de box of op schoot liggen. Wanneer de baby slaap krijgt is het belangrijk hem in zijn bedje te leggen. Neem alle tijd om elkaar te leren kennen en om uit te rusten van de bevalling.

 

Veilig slapen

Temperatuur kamer en bedje

bedDe eerste dag heeft de baby behoefte aan een lekker warme kamer, ongeveer 20 graden. Daarna kan de temperatuur langzaam worden afgebouwd naar 16 of 17 graden. In de zomer voldoet een zomerslaapzak en eventueel een lakentje (goed instoppen) voor de baby. In de winter is een winterslaapzak aan te raden. Eventueel kunnen kruikjes op de deken worden gelegd voor extra warmte. Zorg ervoor dat de kruik goed dicht is en niet te warm. De kruik mag voor het slapen onder de dekens worden gelegd, om het bedje voor te verwarmen. Wanneer de baby naar bed gaat, mag de kruik alleen op de deken worden gebruikt. De kruik moet altijd zijn beschermd door een kruikenzak.

 

Temperatuur van de baby

thermometerDe eerste twee dagen is het verstandig om tweemaal per dag de temperatuur van de baby te controleren. Op deze manier weet je of de temperatuur van de kamer en het bedje goed zijn. Een normale babytemperatuur ligt tussen de 36,8 en 37,3 graden. Na twee dagen hoeft de temperatuur niet meer standaard gecontroleerd te worden. Alleen wanneer de baby erg koud of warm aanvoelt, is het verstandig de temperatuur te meten. In het nekje van de baby kun je het beste voelen of hij warm of koud is. Pas de omgeving en kleding van de baby aan aan zijn temperatuur. Wanneer er twee dagen sprake is van een temperatuur boven de 38 graden of onder  de 36,5 graden, is het verstandig advies te vragen aan de huisarts.

 

Voeden

voedenDe eerste dagen mag de baby gevoed worden wanneer hij hierom vraagt. Tussen de laatste voeding ’s avonds en de eerste voeding ’s morgen mag maximaal zes uur zitten. Laat de baby de eerste dagen maximaal 20 minuten drinken, de baby moet dan vaak weer even uitrusten. Laat de baby na het voeden goed boeren. Een rustige omgeving tijdens het voeden is belangrijk voor de baby. Bij veel onrust of prikkels zal de baby minder goed drinken. Probeer ook tijdens kraambezoek een aparte plek op te zoeken voor jou en de baby. Meer informatie over voeding lees je hier: borst- of flesvoeding.

 

Borstvoeding

borstvoedingWanneer de baby borstvoeding krijgt, heeft hij extra vitamine D en K nodig. Bij borstvoeding kun je niet precies zien hoeveel de baby drinkt. Het is daarom belangrijk om de plasluiers en het gewicht van de baby goed in de gaten te houden. In 24 uur heeft een baby gemiddeld zes plasluiers.

 

Flesvoeding

flesjeFlesvoeding kan in vele winkels gekocht worden. De bereidingswijze staat altijd op de verpakking. Flesvoeding kan worden opgewarmd op in de magnetron (zonder speen), in de flessenwarmer of in een pannetje met water. Controleer de temperatuur van de melk altijd zelf, voordat de baby gaat drinken. Overgebleven flesvoeding kan niet opnieuw worden opgewarmd.

 

Spugen

spugenHet is niet erg als de baby een mondje voeding teruggeeft. Wanneer de baby regelmatig echt spuugt, is het verstandig hem wat vaker tijdens de voeding te laten boeren. Ook na het voeden is goed boeren belangrijk. Het kan helpen om de baby na de voeding nog een tijdje rechtop te houden, op schoot of bijvoorbeeld in een wipstoeltje. Blijft de baby spugen, dan is het verstandig advies te vragen aan de huisarts of het consultatiebureau.

 

Poepen en plassen

luierGemiddeld heeft een baby vijf of zes plasluiers per 24 uur. Bij flesvoeding is er meestal één poepluier per dag. Bij borstvoeding kunnen de poepluiers tijdens de eerste vier weken ontzettend wisselend zijn. De ene keer is er dagelijks een poepluier, de andere keer slechts eens per week. Ook de samenstelling van de ontlasting is wisselend bij borstvoeding, spuitluiers en harde poep is allemaal mogelijk.

 

Naar buiten

wandelwagenWanneer de baby zichzelf in huis goed op temperatuur kan houden, kan hij voor het eerst mee naar buiten. Zorg ervoor dat de baby warm is aangekleed en ingepakt. De baby verliest vooral veel warmte via zijn hoofd, het is daarom verstandig een mutsje op te doen. Begin met kleine wandelingen buiten. Ga niet naar buiten bij regen en harde wind en bescherm de baby tegen zonnestralen en insecten.

 

In de auto

autostoeltjeWanneer de baby meegaat in de auto, moet hij in de maxi cosi of een in goedgekeurd autostoeltje zitten. Houdt de baby nooit op schoot, ook niet voor kleine stukjes. Controleer voor het rijden of het stoeltje goed vast zit in de auto. Zorg dat de baby comfortabel en ondersteund zit en zet hem goed vast. De baby mag nooit op een stoel met airbag geplaatst worden.

 

 

FacebookTwitterHyvesLinkedin