Pasgeboren baby | Ziektes & Kwaaltjes

Diaree

diareeDiarree kan ontstaan wanneer er een storing is in de spijsvertering. Vaak is er sprake van een ontsteking of van buikgriep. Baby’s  zijn erg gevoelig voor vochtverlies, waardoor diarree snel kan leiden tot uitdroging. Het is daarom belangrijk dat baby’s met diarree extra drinken (minimaal één glas vocht per ontlasting). Wanneer een baby last heeft van diarree is het belangrijk altijd het advies van een arts te vragen.

 

Geel zien

Tijdens de kraamweek, tussen de tweede en vijfde dag, kleurt de huid van veel baby’s geel. Dit komt omdat de lever nog niet volledig is ontwikkeld en daardoor niet in staat is alle stoffen uit het bloed af te breken. Normale geelzucht is niet schadelijk voor de pasgeboren baby. Binnen enkele dagen zal de gele kleur vanzelf weer verdwijnen. Bij sommige baby’s houdt de gele kleur wat langer aan, met name bij baby’s die borstvoeding krijgen. De kraamzorg en de verpleegkundige houden de kleur van de baby goed in de gaten. Wanneer de baby te lang geel blijft of de kleur te sterk aanwezig is, zullen zij de opvoeders daarover informeren en adviseren.  Wanneer de baby tijdens de eerste 24 uur al geel wordt, is het verstandig advies te vragen aan een arts. De arts zal dan onderzoeken waarom de baby al zo vroeg geel wordt.

 

Koorts

koortsEen normale lichaamstemperatuur bij een baby ligt tussen de 36,8 en 37,3 graden. Een baby kan soms plotseling verhoging of hoge koorts krijgen. Meestal zakt deze koorts vanzelf weer en is er geen reden tot ongerustheid. Eventueel kan er een paracetamol zetpil worden gegeven aan de baby, vraag de apotheek om de juiste sterkte. Wanneer de koorts lang aanhoudt of extreem hoog is, vraag dan advies aan een arts.

 

Ontstoken oogjes

Tijdens de eerste weken hebben veel baby’s last van vieze oogjes. De oogjes van de baby raken licht ontstoken, omdat de traanbuisjes in de ogen nog niet volledig zijn ontwikkeld. Deze ontsteking aan de oogjes moet vanzelf weer over gaan. Gaan de oogjes van de baby helemaal dicht zitten of blijven de vieze oogjes meerdere weken, vraag dan een huisarts om advies. Zelf kun je de oogjes van de baby wel schoonmaken. Kook hiervoor wat water en laat dit afkoelen tot lichaamstemperatuur. Maak een wattenschijfje vochtig met dit water en wrijf het oogje hiermee schoon. Wrijf altijd van buiten naar binnen (naar de neus toe). Gebruik steeds een nieuw wattenschijfje.

 

Oorpijn

oorpijnOorpijn wordt vaak veroorzaakt door een ontsteking van het middenoor. Baby’s en jonge kinderen tot zes jaar zijn hier extra gevoelig voor. De middenoorontsteking treedt vaak op tijdens of na een verkoudheid, mazelen of waterpokken. Een middenoorontsteking kan erg pijnlijk zijn en kan zelfs leiden tot andere klachten. Het is daarom belangrijk om altijd advies te vragen van een arts wanneer een baby last lijkt te hebben van oorpijn.

 

Pseudo-menstruatie

Tijdens de bevalling komen de hormonen van de moeder, via het bloed, ook in het lichaam van de baby. Deze hormonen kunnen ervoor zorgen dat een pasgeboren meisje wat bloedverlies heeft uit haar vagina. De hormonen van de moeder verdwijnen na de bevalling al snel weer uit het lichaam van de baby, waardoor ook deze pseudo-menstruatie (bloeding) vanzelf weer zal stoppen. Dit is dus niets om je zorgen over te maken.

 

Verkoudheid

Baby’s zijn erg vatbaar voor een verkoudheid. Tijdens de eerste jaren zal een kind dan ook regelmatig verkouden zijn, waarbij hij last zal hebben van een verstopte neus, niesbuien en een loopneus. Verkoudheid is een virus, dat met name de keel en neus aantast. Over het algemeen is een verkoudheid van korte duur en gaat deze vanzelf weer over. verkoudheidHet is belangrijk dat een verkouden baby voldoende slaapt. Kan de baby moeilijk in slaap komen door zijn verstopte neus, dan kan een neusreinigingspompje wellicht helpen. Met dit pompje kunnen de opvoeders het slijm uit de neus verwijderen. Een baby is namelijk nog niet in staat zelfstandig zijn neus te snuiten. Wanneer de baby erg veel last heeft van zijn verkoudheid, kan in overleg met een arts een neusdruppel worden gebruikt.

 

 

FacebookTwitterHyvesLinkedin