Peuter & Kleuter | Zindelijk worden

Plassen en poepen

zindelijk wordenGemiddeld is een kind pas tussen zijn tweede en vierde jaar overdag zindelijk. Voor die tijd gebeurd het plassen en poepen nog automatisch, het kind heeft hier dus geen controle over. ’s Nachts duurt het zelfs nog iets langer, gemiddeld tussen het vierde en vijfde jaar. Ieder kind heeft zijn eigen tempo en bepaald zelf wanneer hij klaar is voor een zindelijkheidstraining. Het kind kan namelijk pas zindelijk worden als zijn zenuwstelsel voldoende ontwikkeld is om de sluitspieren bewust te spannen en ontspannen. In de praktijk is dit wanneer de luier minstens anderhalf tot twee uur droog blijft.

 

Klaar voor het potje

Als een kind de volgende signalen afgeeft is hij klaar om aan een zindelijkheidtraining te beginnen. Over het algemeen heeft het geen zin om te proberen je kind eerder zingelijk te maken. Forceren kan zelfs averecht werken.

Zindelijkheidstraining

Je kunt een kind natuurlijk wel helpen bij het zindelijk worden door op een goede manier te beginnen aan een zindelijkheidstraining.

Ongelukjes

Natuurlijk zullen er nog steeds ‘ongelukjes’ gebeuren, ook wanneer het al lange tijd goed is gegaan. Hier kunnen diverse oorzaken voor zijn, zoals stress, gebrek aan concentratie, verzet, fysieke redenen of het te vroeg beginnen aan de zindelijkheidstraining. Maak hier niet een te groot probleem van. Zindelijk worden is een natuurlijk proces dat zo natuurlijk mogelijk benaderd moet worden.

 

 

FacebookTwitterHyvesLinkedin